veriga lesce

Verige za dvigovanje težkih bremen

Veriga je eden od najstarejših povezovalnih elementov, kar jih pozna človeštvo. Zaradi relativno enostavnega načina proizvodnje in dolge trajnosti se verige že zelo dolgo uporabljajo za privez, dvigovanje in vlečenje težkih bremen. Za razliko od vrvi je veriga po navadi iz jekla in je sestavljena iz posameznih členov. Rokovanje z verigo je nekoliko težje, kot rokovanje z vrvjo, vendar pa veriga iste debeline kljub veliko večji teži omogoča dvigovanje bistveno težjih bremen. Jeklo je pač mnogo bolj čvrsto v primerjavi z vlakni, ki sestavljajo vrv.

Proizvodnja verig se vrši v specializiranih obratih za proizvodnjo kovinskih izdelkov, kot je na primer Veriga Lesce. Iz surovih jeklenih palic se z avtomatiziranimi napravami za izdelavo členkov verige ustvarjajo verige poljubnih dimenzij, hkrati pa je možno ustvariti tudi različne končne nastavke, ki določajo uporabo verige za različne namene. Za gozdarsko uporabo so zelo razširjene krajše verige, s katerimi se pripenjajo hlodi na gozdarske traktorje. Po drugi strani pa Veriga Lesce ponuja tudi druge vrste verižnih rešitev, ki ne spadajo v osnovno kategorijo verig za povezovanje bremen, na primer verižno dvigalo.

Med druge kategorije verig tako spadajo snežne verige za namestitev na pnevmatike avtomobilov. Te so zelo razširjene, ker pri nas spadajo pod obvezno opremo, ki jo mora imeti prav vsak avtomobil. Še eden od značilnih proizvodov, ki jih ima na voljo Veriga Lesce, pa je seveda verižno dvigalo. To je prav posebna kategorija verig, ki je namenjena dvigovanju posameznih težkih bremen na delovno višino. Verižno dvigaloje sestavljeno iz vlečne in povezovalne verige, ki sta že na prvi pogled različni. Povezovalna veriga je navadno močnejša, saj je namenjena dvigovanju bremena na določeno višino. Pripeta je na dvižni škripec, na katerega se navija. Bremenski škripec je z reduktorskim prenosom povezan na drugi škripec, ki je namenjen ročnemu dvigovanju in ga objema krožna vlečna veriga.